Amit feltétlenül meg kell kóstolnod...

2022.09.02

Egyik nap felajánotta egy kedves barátunk,ha már úgy is Karinban vagyunk,este menjünk át és készít nekünk pekát egy szerb népi ételt.

Késő délután autóba ültünk és a vendégekkel együtt 10-ed magunkkal elindultunk.

Jasmináék,az apartmantól 15 perces autóútra laknak,egy hegy tetején ahová egy keskeny,kanyargós szerpentin visz fel,mivel ők a település egyetlen lakói így a falut is róluk nevezték el.

A kilátás festői,a teraszról látszik a Karini tenger,és a Novigradi öböl is.


Peka (vagy cripnja)

A peka egy sütőedény, aminek van egy harang alakú fedője peremmel ellátva. A lényege az, hogy a fedőre forró hamut/ parazsat pakolnak (ezért a perem), így az étel egyszerre sül és párolódik a zárt térben, miközben több oldalról is éri a meleg. Gyakorlatilag minden étel elkészíthető benne, húsok, halak, krumpli, zöldségek,vagy akár a burek.


A vegyes húsos verzióhoz  volt szerencsénk,báránnyal,csirkével malaccal,és borjúval tényleg nagyon finom, elképesztő omlósra párolódnak a harang alatt az összetevők. Állítólag az így készült polip is csodás. Jó tudni, hogy a legtöbb étteremben előre kell rendelni ezt az ételt, mert hosszan készül, és frissen a legfinomabb.

Köretnek sült paprikát,hagymás paradicsom karikákat,salátát és friss kenyeret kaptunk.

Sörrel,vörös illetve fehér borral,pálinkával és természetesen a gyerekeknek több féle üdítővel lehetett leöblíteni az út porát.

mivel korlátlan étel és ital fogyasztás volt,jó magyar szokás szerint degeszre ettük magunkat de kétszeri nekifutásra sem sikerült elpusztítanunk a teljes tálat.

Desszertnek egy finom házi palacsinta fagyival,vagy kalács friss eperrel:)

A vendéglátóink nagyon kedves és közvetlen emberek,lesték minden kívánságunkat.

Köszönöm hogy megkóstolhattuk ezt a csodálatos ételt!